Teamfoto JC Hoveniers
Werkzaam in Leiden, hoofdvestiging Amstelveen
Wat u moet kunnen over het snoeien van bomen Redactie, 30 maart 2024
Snoeien van bomen in de tuin

De aanwezigheid van bomen is essentieel in elke tuin. Naast het verfrissende groen geven ze heerlijk schaduw en zijn ze van groot belang voor dieren en insecten. Een belangrijk aspect bij het onderhouden van bomen in uw tuin is het regelmatig snoeien ervan.

Snoeien is van groot belang om de boom gezond, handelbaar en mooi groeiend te houden. Echter, het is een lastige klus die enige kennis van bomen en gereedschap vereist. Om een boom goed te kunnen snoeien, is het nodig om voldoende kennis van bomen en gereedschap te hebben. In dit blog bespreken we waarom het van belang is om bomen te snoeien en hoe u dit het beste kunt aanpakken.

Waarom het snoeien van bomen essentieel is

Er zijn meerdere redenen waarom een boom eens in de zoveel tijd gesnoeid moet worden. Bomen hebben een eigen leven en groeien voortdurend. Het kan voorkomen dat bomen zich in een richting ontwikkelen die u niet wenst of niet aantrekkelijk vindt. Het behouden van een specifieke vorm is een van de eerste redenen om een boom te snoeien.

Het is verstandig om de boom jaarlijks terug te snoeien om te voorkomen dat hij verkeerd groeit. Dit zorgt ervoor dat de groei van de boom beheersbaar blijft en in goede banen wordt geleid. Een tweede reden om bomen te snoeien is vanwege de potentiële risico's die ze kunnen opleveren.

Bomen groeien soms op gevaarlijke wijze, het is dan van belang om de boom te snoeien. Let op takken die te zwaar zijn, takken die zicht belemmeren of voor obstakels zorgen. Als laatste is er de zorg om de gezondheid van de boom.

Snoeien is soms vereist om de boom gezond te houden. Er moeten soms zieke takken of grote stukken boom worden weggesnoeid tijdens het snoeien. Het is belangrijk om soms te snoeien vanwege de grootte van de boom die de gezondheid in gevaar kan brengen.

Richtlijnen voor het snoeien

Het is essentieel om niet te overdrijven met het snoeien van takken. Snoei maximaal 20% van de blad dragende takken om de groei van de boom gezond te houden. Takken dienen bij de basis afgesnoeid te worden om uitlopers te voorkomen. Het is belangrijk om niet te dicht op de stam te snoeien, anders loopt u het risico dat de boom ziek wordt.

Bij zeer dikke takken worden deze in 2 delen verwijderd. Voer eerst een zaagsnede uit op de gewenste positie aan de onderkant van de tak. Daarna verwijdert u de tak van bovenaf. Op deze manier zal de tak niet onverwacht breken of scheuren, waardoor het veiliger werken is.

Zorg ervoor dat hoofdtakken die naar binnen groeien altijd worden weggesnoeid. Vergeet niet om dood hout altijd weg te snoeien. Snoei bij tegen elkaar schurende takken altijd de zwakste tak weg.

Het is tijd om aan de slag te gaan met snoeien!

Zodra alle vitale regels zijn benoemd, kunt u van start gaan met de voorbereiding. Zorg dat u de nodige gereedschappen klaar heeft liggen voor het snoeien. Begin met een goede snoeischaar, deze is praktisch voor het snoeien van middelgrote en dunne takken.

Het kan handig zijn om een telescopische snoeischaar te hebben voor het snoeien van hogere takken. Voor het verwijderen van dikkere takken zijn een takkenschaar of snoeizaag handige gereedschappen. Na aankoop van de juiste gereedschappen is het van essentieel belang om het nodige hulp- en veiligheidsmateriaal te verzamelen.

Wanneer u gaat snoeien, is het belangrijk om een ladder en volledig dekkende kleding te dragen. Zorg ook altijd voor beschermende handschoenen en een veiligheidsbril. U bent bijna klaar om te gaan snoeien. Zorg er echter voor dat u eerst een plan van aanpak maakt voordat u begint. Het is van belang om te weten wat er met de boom moet gebeuren voordat u aan het snoeien begint. Bedenk welke vorm u wilt behouden en controleer op risicovolle takken die gesnoeid moeten worden.

Een goede voorbereiding is essentieel bij het snoeien van bomen. Zorg ervoor dat u van tevoren bepaalt wat en hoe u gaat snoeien. Het is van groot belang om alle delen van de boom te snoeien, zodat snoeien de groei van de boom stimuleert en een gelijkmatige ontwikkeling bevordert. Nu kunt u het snoeien van de boom starten! Houd de regels goed in gedachten en zet de veiligheidsbril op ter bescherming van uzelf en uw omgeving.

Wanneer u bomen wilt snoeien, kunt u overwegen om een vakman te raadplegen

Het snoeien van bomen is een taak die zorgvuldig moet worden uitgevoerd en aandacht vereist. Als u de klus liever aan professionals overlaat, dan kan dat zeker!Neem contact op met JC Hoveniers via 020 213 6093. Wij helpen u graag verder op weg naar een top tuin!

Zoeken

Snel een medewerker spreken? Bel 020 213 6093

Wij helpen u graag verder!

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Over JC Hoveniers

JC Hoveniers, waar vakmanschap en passie samenkomen om uw buitenruimte tot leven te brengen. Als toonaangevend hoveniersbedrijf streven we naar niets minder dan uitmuntendheid in elk aspect van onze dienstverlening. Met jarenlange ervaring en een diepgewortelde liefde voor groen, bieden we deskundig advies, op maat gemaakte ontwerpen en zorgvuldig onderhoud om uw tuin om te toveren tot een oase van natuurlijke pracht. Van het eerste consult tot de laatste aanraking, kunt u vertrouwen op onze toewijding aan kwaliteit, betrouwbaarheid en klanttevredenheid. Ontdek de mogelijkheden met JC Hoveniers en laat uw buitenruimte stralen als nooit tevoren.


VCA